Delegația Grupului parlamentar de prietenie Franța-Moldova în vizită la USMF ,,Nicolae Testemițanu”
- 552 views
În data de 19 mai 2022, o delegație a Grupului parlamentar de prietenie Franța-Moldova, reprezentată de senatorii Véronique Guillotin și Michel Canévet, Marine Quintin, secretar executiv al grupului și secretară a Comisiei de legi în Senat, și Maria Neagu, atașat pentru cooperare, Serviciul de cooperare și de acțiune culturală la Ambasada Franței în Republica Moldova, s-a aflat într-o vizită de documentare la Universitatea de Stat de Medicină şi Farmacie Nicolae Testemiţanu din Republica Moldova.
Rectorul USMF „Nicolae Testemițanu”, profesorul Emil Ceban, a salutat înalții oaspeți, evidențiind faptul că universitatea noastră este membră a Agenției Universitare Francofone (AUF) din anul 1997, iar datorită Filierei Universitare Francofone în Medicină, studenții autohtoni au posibilitatea să-și facă studiile în limba franceză. Profesorul Ceban a ținut să evidențieze colaborarea fructuoasă cu instituțiile partenere – spitale și universități din Republica Franceză.
Rectorul a făcut și o scurtă trecere în revistă a istoriei și realizărilor instituției, evidențiind etapele de dezvoltare și evoluția prin care a reușit să-și creeze un nume sonor atât în țară, cât și peste hotare.
Profesorul Emil Ceban a menționat și despre lansarea, în acest an, a unui nou program de studii de licență – Fiziokinetoterapie și reabilitare, ce are misiunea de a pregăti specialiști calificați pentru asistența medicală primară, spitalicească și comunitară.
La rândul său, senatoarea Véronique Guillotin a recunoscut că are o sensibilitate aparte față de domeniul medicinei, fiind și ea medic, iar acest fapt a determinat-o să viziteze universitatea noastră. Oficialul francez a subliniat că „sănătatea nu are frontiere, iar obiectivul nostru comun este de a ridica nivelul de sănătate în toate statele lumii” și, în contextul dat, ,,cooperările universitare sunt binevenite”. Totodată, Véronique Guillotin a evidențiat faptul că ,,educația medicală din Moldova este recunoscută la nivel internațional ca fiind „una foarte bună și sunt curioasă să aflu parcursul profesional al studenților Dumneavoastră”.
Senatorii au discutat cu administrația Universității despre o problemă comună – ,,migrarea cadrelor medicale” și despre măsurile întreprinse de autoritățile locale în combaterea acestui fenomen. La acest subiect, rectorul Emil Ceban a menționat că la USMF „Nicolae Testemițanu” învață 1800 de studenți internaționali, ,,încercăm să fim competitivi, ajustăm programele de studii și dezvoltăm altele noi, astfel ca acestea să corespundă cerințelor sistemului național de sănătate și rigorilor internaționale. Totodată, instituția a fost acreditată la nivel internațional în conformitate cu standardele Federației Mondiale pentru Educație Medicală. Acest fapt a contribuit la sporirea vizibilității instituționale, includerea și avansarea Universității în clasamente internaționale. În prezent, ne pregătim pentru evaluarea și acreditarea internațională a programelor de studii medicale integrate – Medicină, Stomatologie și Farmacie”.
Într-o altă ordine de idei, prorectorul pentru activitatea de cercetare, academicianul Stanislav Groppa, a reiterat despre Strategia de fortificare a domeniului cercetării și inovării la USMF „Nicolae Testemițanu” pentru perioada 2020-2030, al cărei obiectiv principal este educația prin cercetare. ,,În acest context, ne-am dori să avem mai multe colaborări în domenii ca medicina moleculară, bioinformatică, medicina personalizată, dar și posibilitatea inițierii parteneriatelor în mai multe proiecte europene”, a punctat prorectorul.
Gheorghe Plăcintă, decanul Facultății de Medicină nr. 1, a menționat că Universitatea este membră a Asociației Decanilor de Expresie Franceză, relatând despre prima experiență în evaluarea programului Medicină de către Consiliul de Evaluare al Conferinței Internaționale a Decanilor Facultăților de Expresie Franceză. De asemenea, decanul a povestit despre experiența inedită de conlucrare cu specialiștii celei mai vechi instituții – Universitatea din Angers.
În încheiere, senatoarea Véronique Guillotin i-a decernat rectorului Emil Ceban Medalia Senatului Republicii Franceze, în semn de gratitudine și apreciere a activității întregii comunități a Universității de Stat de Medicină şi Farmacie „Nicolae Testemiţanu”.
În continuare, delegația franceză a avut o întâlnire cu studenții și profesorii francofoni ai universității noastre, în cadrul căreia au discutat un șir de subiecte: emigrarea tinerilor medici în alte țări, oportunitățile oferite de AUF în susținerea tinerilor francofoni ș.a.
La USMF „Nicolae Testemiţanu”, în cadrul Filierei Universitare Francofone, își fac studiile 76 de studenți autohtoni.
Preluarea informației de pe site-ul USMF „Nicolae Testemițanu” poate fi efectuată doar cu indicarea obligatorie a sursei și a linkului direct accesat pe www.usmf.md.
Comentarii